U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Schrijver Raoul de Jong te gast!
Bericht geplaatst op: 25-9-2018

Schrijver Raoul de Jong te gast!

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Boekenweek voor Jongeren gaat een aantal Nederlandse auteurs de scholen langs om leerlingen warm te maken voor lezen. De havo-afdeling van Broekhin neemt al jaren deel aan deze Literatour en op maandag 24 september vereerde schrijver Raoul de Jong ons met een bezoek. In vier 4-havoklassen wist hij de leerlingen te boeien met een verhaal over zijn schrijverschap en beantwoordde hij hun vragen.


Raoul heeft al zes boeken op zijn naam staan. Met zijn laatst verschenen boek, De grootsheid van het al, hadden de klassen al een beetje kennis gemaakt tijdens de voorbereidende lessen. In dat boek maakt hij de lezer deelgenoot van zijn reis naar Marseille, waar zijn moeder woont. Een stemmetje in zijn hoofd had hem gezegd dat hij naar Marseille moest gaan lópen. En dat deed Raoul, twee maanden lang! Het heeft hem veel gebracht. Luister altijd naar dat stemmetje in je hoofd, was zijn wijze raad aan onze leerlingen. 

Ook vertelde Raoul uitgebreid over zijn nieuwste boek, dat binnenkort verschijnt: over de slavernij in Suriname. De auteur heeft een Surinaamse vader, die hij overigens pas zes jaar geleden heeft leren kennen. Die ontmoeting maakte hem nieuwsgierig naar zijn 'roots' en al snel bleek dat Raouls voorouders slaven waren. In zijn boek bespreekt hij de verschrikkingen tijdens de slavernijperiode, maar legt vooral de nadruk op het feit dat er ook altijd verzet is geweest, dat er slaven ontsnapten en eigen leefgemeenschappen stichtten. Zijn tweede wijze raad luidde dan ook: slik nooit alles voor zoete koek en blijf zelf nadenken; je hoeft niet mee te gaan met de massa; ga je éigen weg, de weg waar jíj je goed bij voelt! 

Boeken en schrijvers: ze kunnen je belangrijke lessen leren. Vaak realiseer je je dat niet meteen, maar pas veel later. Zo'n schrijversbezoek als dit zal bij onze leerlingen zeker zijn vruchten afwerpen. Graag bedanken we Raoul voor zijn charismatische en inspirerende optreden: we hebben ervan genoten!


Bookmark and Share

Terug