Nieuws

In de Sjeem van de Euverwinning

Geplaatst op 01-02-2024

In de Sjeem van de Euverwinning

Leerlingen van 4 vmbo van BC Broekhin starten een pop-up store in de expositieruimte naast de Jumbo in het Roercenter. De winkel zal geopend zijn van woensdag 21 februari tot en met zaterdag 2 maart. In deze ruimte hebben zij een expositie samengesteld over de laatste oorlogsmaanden van Roermond, dit als examenproject in het kader van het praktijkvak Economie & Ondernemen.

Daarnaast ontvangen zij hier iedere dag basisschoolleerlingen groep 8 uit de regio Roermond. Deze groepen bezoeken de expositie en lopen daarna onder begeleiding van onze leerlingen een educatieve stadsspeurtocht. De speurtocht brengt de leerlingen langs verschillende historische plekken en gebouwen (Stolpersteine, verzetsmonument, deportatiemonument etc.) die met deze periode te maken hebben.

Verder hebben de leerlingen eigen souvenirs ontwikkeld over de periode 1940-1945 die in de pop-up store verkocht worden. Te denken valt aan gezelschapsspellen zoals Aad Remunjs Monopoly, kwartet en Memory, maar ook gepersonaliseerde borrelplankjes, bucket hats, sleutelhangers en een Remunjs Leesplenkske.

In de pop-up store, die deels de sfeer krijgt van de jaren ’40, neemt het fictieve jongetje Anton de bezoekers bij de hand en leidt hen door “de lètste maondje van frontsjtad Remunj”. Aan de hand van 15 verhalen beleeft de bezoeker de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in het bezette Roermond.

Doel van het project is om vooral niet te vergeten, herinneringen levend te houden en historisch – en burgerschapsbesef te vormen bij de oudere maar vooral de jongere generatie. Daarnaast zal een deel van de opbrengst naar het goede doel gaan. De pop-up store is vrij toegankelijk en is geopend van:

woensdag 21 t/m vrijdag 23 februari van 9.00-16.00 uur

maandag 26 februari t/m vrijdag 1 maart van 9.00-16.00 uur

zaterdag 2 maart van 10.00-15.00 uur

star man