In onze kansklassen verkennen wij samen met onze leerlingen welke leerroute het beste bij hen past. Aan het einde van de kansklas wordt de leerling in de afdeling of stroom geplaatst die voor hem de meeste kansen en uitdagingen biedt om zich verder te ontplooien. Onze kansenstructuur ziet er schematisch gezien als volgt uit:
de kansklas vmbo-t+/havo
de kansklas vrijeschool (vmbo-t+/havo/vwo).
de kansklas havo/vwo
de kansklas v+, met keuze uit:
TTO Atheneum (TweeTalig Onderwijs)
TTO Gymnasium (TweeTalig Onderwijs)
Gymnasium Nederlandstalig
De leerlingen worden op onze school geplaatst op basis van het advies van de basisschool (gebaseerd op het LeerlingVolgSysteem). Een leerling die in het grensgebied van twee typen kansklassen zit, plaatsen we in overleg met de basisschool in een omgeving met uitdaging en hulp waardoor hij zich verder kan ontwikkelen en ontplooien. Als het in het belang van de leerling is, kan de leerling overstappen van de ene naar de andere afdeling. Dit kan binnen één vestiging, maar ook tussen de verschillende locaties van onze school. Natuurlijk altijd na afstemming met het docententeam.
Aan onze Atheneum en Gymnasium-afdeling is het Tweetalig Vwo-onderwijs verbonden. Leerlingen die dit willen – en het aan kunnen – kunnen al in het eerste leerjaar met het Tweetalig Vwo-Onderwijs (Engels) beginnen.
Met ingang van schooljaar 2016-2017 zijn we op BC Broekhin Roermond gestart met het gymnasium vanaf de eerste klas.
Indien je op grond van je schoolresultaten een VWO-advies hebt gekregen, kun je voor het gymnasium vanaf de eerste klas kiezen, zowel binnen het Nederlandstalig onderwijs als binnen het TweeTalig Onderwijs (TTO).
Als jij nieuwsgierig bent en plezier hebt in het leren van nieuwe dingen, dan zal je op onze school een fantastische tijd tegemoet gaan. Op het gymnasium starten we met twee klassieke talen (Latijn en Grieks) en we besteden ook veel aandacht aan de cultuur van de oude Grieken en Romeinen. In totaliteit twee extra lessen per week. Op verschillende momenten in het schooljaar worden tevens projectdagen georganiseerd voor onze gymnasium leerlingen in de eerste klas.
We vragen dus wel wat van jou als het gaat om interesse, inzet, leer- en werktempo. Het gymnasium is immers niet de gemakkelijkste middelbare school. Maar wees gerust. Als het af en toe niet zo meezit met je schoolwerk, dan krijg je bij ons steun en extra begeleiding.
Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met dhr. Segers, teamleider onderbouw vwo.
TH1
HV1
TTO1
Nederlands
3
3
3
Latijn
1
1
Grieks
1
1
Frans
2.5
2.5
2.5
Engels
3
3
3
Engels Albion
1
geschiedenis
2
2
2
aardrijkskunde
2
2
2
wiskunde
4
3.5
3.5
biologie
2
2
2
beeldend
3
tekenen
2
2
handvaardigheid
1
1
muziek
2
1
1
levensbeschouwing
2
2
2
lichamelijke oefening
3
3
2
mentorles
1
1
1
studieles
1
1
1
Rapportcijfers worden gegeven in afgeronde gehele getallen.
Doubleren in de brugklas is slechts bij uitzondering toegestaan.
Doubleren is per leerjaar in hetzelfde schooltype slechts éénmaal toegestaan.
Om toegelaten te worden tot een afdeling in het tweede leerjaar moet de leerling voldoende punten halen voor die afdeling én voldoet men aan de voorwaarden van de kernvakkenregeling. Bovendien er is een positief advies voor toelating nodig van de meerderheid van de vakdocenten. Dit advies is gebaseerd op het leerlingprofiel, analyses van belangrijke toetsen en de werk- en studiehouding van de leerling, passend bij een kansrijke schoolcarrière.
Het aantal onvoldoendes bij de kernvakken zijn bepalend of een leerling over kan gaan of niet. Met kernvakken bedoelen we de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.
aantal vakken
aantal onvoldoendes
0 - 1 - 2 - 3
Toelatingsmogelijkheid tot 2 vmbo
12
72 - 73 - 74 - 75
Toelatingsmogelijkheid tot 2 havo
12
88 - 90 - 92 - 94
Leerlingen die de vmbo/t-havo-kansklas volgen en drie onvoldoendes voor kernvakken hebben, moeten afstromen n aar een vmbo-kader elders.
Dit geldt ook voor leerlingen die twee onvoldoendes voor de kernvakken halen, waarvan er minimaal één lager is dan een 5,0;
Leerlingen die twee onvoldoendes halen, beide een 5,0 of hoger, mogen wel doorstromen naar het tweede leerjaar op vmbo-t.
Leerlingen die door willen stromen naar 2 havo, mogen geen onvoldoendes voor de kernvakken halen.
aantal vakken
aantal onvoldoendes
0 - 1 - 2 - 3
Toelatingsmogelijkheid tot 2 havo
12
72 - 73 - 74 - 75
Toelatingsmogelijkheid tot 2 vwo
12
88 - 90 - 92 - 94
Leerlingen die de havo/vwo kansklas volgen, kunnen door naar havo bij maximaal één onvoldoende voor een kernvak (en dit cijfer moet minimaal een 5,0 zijn).
Leerlingen die doorstromen naar het vwo mogen maximaal één onvoldoende hebben in de kernvakken (minimaal een 5.0) en zullen in dat geval altijd besproken worden in de docentenvergadering. De teamleider zal het advies van de vakdocent en de vergadering meenemen en vervolgens een beslissing nemen, die bindend is.
aantal vakken
aantal onvoldoendes
0 - 1 - 2 - 3
Toelatingsmogelijkheid tot 2 gymnasium, Nederlandstalig
14
102 - 1041 - 1062 - 1082
Als er een onvoldoende een kernvak (Nederlands, Engels of wiskunde) valt, moet het cijfer minimaal een 5,0 zijn. Bovendien is er een positief advies voor toelating nodig van de meerderheid van de vakdocenten. Bij lager dan een 5,0 voor een kernvak, stroomt de leerling door naar 2 HAVO.
aantal vakken
aantal onvoldoendes
0 - 1 - 2 - 3
Toelatingsmogelijkheid tot 2 TTO
12
82 - 841 - 862 - 882
Leerlingen die de TTO-kansklas volgen, kunnen uitsluitend door naar het tweede leerjaar van het tweetalig vwo als ze maximaal een onvoldoende voor een van de kernvakken hebben gehaald, die niet lager is dan 5,0.
aantal vakken
aantal onvoldoendes
0 - 1 - 2 - 3
Toelatingsmogelijkheid tot 2 TTO gymnasium
14
95 - 971 - 992 - 1012
Doorstromen naar het tweede leerjaar van het tweetalig vwo of gymnasium is mogelijk mits maximaal één onvoldoende voor de kernvakken (minimaal 5,0).
Bij TTO en 2 onvoldoendes of 1 onvoldoende lager dan een 5,0 in de kernvakken, zal de vergadering beslissen wat de vervolgroute is (Nederlandstalig vwo of naar havo).
Daarnaast de volgende eisen voor toelating tot TTO 2:
EIO moet beoordeeld zijn met een voldoende of goed.
UoE bij de vakken ak-gs-wi-bi-en-te-ha-mu-lb-lo moet beoordeeld zijn met een voldoende of goed.
Tot de TTO-stroom worden alleen leerlingen toegelaten met een VWO-advies van de basisschool. Bij een afwijkend advies zal de toelatingscommissie overleggen met de basisschool en tot een uitspraak komen. Tegen de uitspraak van de toelatingscommissie is geen beroep mogelijk.
Op het einde van de derde klas ontvangen alleen die leerlingen een TTO juniorcertificaat die én aan de overgangsnorm voor 4 VWO voldoen én een voldoende hebben voor het vak Engels. Het TTO juniorcertificaat geeft toegang tot het IB-voorbereidingsjaar (vierde leerjaar). In dit jaar ligt de nadruk op een verrijkte invulling van de vakken Engels en Albion.
Alleen met een voldoende voor beide vakken wordt de leerling toegelaten tot de IB-opleiding in het vijfde en zesde leerjaar op het VWO. Bij goed resultaat ontvangt de leerling naast zijn normale Atheneum- of Gymnasiumdiploma het internationaal erkende IB-certificaat.
© BC Broekhin | Design and creation by Appart | Algemene voorwaarden